Wat houdt een Whatsapp-alert in?



We leven in een drukke tijd. Echter behalve druk zijn er ook andere aspecten die een belangrijke rol spelen. Te denken valt aan de grote hoeveelheden informatie, de ellende die via de media over ons heen strijkt, de communicatie die veel verder reikt dan alleen telefoon en televisie of radio, de criminaliteit, het pestgedrag onder de mensen en noem maar op.

Dit even veranderen lukt niet, maar wel kunnen we met de middelen van tegenwoordig misschien een belangrijke rol spelen in de aanpak en preventie van criminaliteit in onze directe woonomgeving. Internet staat vol met verhalen over criminelen, lastige jongeren, duistere figuren die via geldautomaten aan ‘ons’ geld komen. Vaak worden deze berichten voorzien van foto’s of video’s.

Van deze mogelijkheden kan gebruik gemaakt worden in de bestrijding en zelfs voorkoming van criminaliteit in onze directe woonomgeving.

In heel wat Nederlandse wijken zijn WhatsApp-alertgroepen actief. In zo'n groep wisselen buurtbewoners bij verdachte situaties informatie uit over verdachte personen of situaties in de eigen buurt of wijk.

De WhatsApp-alertgroepen zijn een initiatief van buurt- of wijkbewoners zelf die samen met hun buren alert willen zijn op verdachte situaties.

Een WhatsApp-alertgroep bestaat uit een of meerdere groepen van maximaal 100 inwoners uit dezelfde buurt of wijk. Via de groep wisselen zij onderling snel en gemakkelijk informatie uit over verdachte situaties of personen die zij signaleren in de eigen buurt of wijk met als doel de plannen van een verdachte persoon te verstoren.

Iedere groep kent een beheerder die de communicatie coördineert.


Wijkagent

Ook de wijkagent (in ons geval is dat Thijs Moons/Thijs Loven) leest of luistert (via de beheerder) mee, zodat hij/zij weet wat er speelt en mogelijke daders sneller gepakt worden. Een WhatsApp-alertgroep is niet bedoeld om de politie te alarmeren. Voor het inschakelen van politie, brandweer of ambulance moet altijd eerst 112 of 0900-8844 worden gebeld. Daarover worden afspraken gemaakt.

Beheerder

Iedere Whatsapp-alertgroep wordt beheerd door één van de bewoners (of werkenden) uit de buurt of wijk. Deze beheerder vormt samen met beheerders van andere alertgroepen een overkoepelende beheerdersgroep.
Via de beheerders kunnen berichten worden doorgesluisd naar een andere groep op het moment dat een verdachte persoon zich naar een andere buurt of wijk verplaatst.

Werkwijze

Als deelnemer aan een Whatsapp-alertgroep is het belangrijk om verdachte situaties te herkennen en te weten hoe u moet handelen. Hiervoor kunt u het SAAR-principe gebruiken.

Signaleer

Is er sprake van een acute verdachte situatie, bijvoorbeeld een onbekende persoon die zich verdacht gedraagt in de tuin van de buurman? Onthoud of noteer het signalement van de verdachte persoon aan de hand van geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken. Maak foto’s, video of spreek een app in.

Alarmeer 112

Is het nodig dat de politie direct in actie komt? Bel dan altijd eerst 112.

App om de waarneming bekend te maken

Laat de deelnemers in de Whatsapp-alertgroep weten wat u heeft gezien en of u 112 heeft gebeld.

Reageer op de situatie

Ga, als de situatie het toelaat, naar buiten en probeer samen met andere deelnemers de verdachte persoon te volgen. Hou elkaar in de alertgroep op de hoogte van wat u signaleert. U kunt ook de verdachte persoon aanspreken om zijn/haar plannen te verstoren. Doe dit alleen wanneer het mogelijk is. Uw eigen veiligheid staat altijd voorop.


Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een WhatsApp-alertgroep is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.


Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Klik hier om de video te kunnen zien die over het WhatsApp-alert is gemaakt in Woensdrecht.